Activiteiten & Actueel

Bosrandweg 3 Dalfsen (zaterdag en zondag)

Onze tuin ligt aan de bosrand en is 5000 m 2 bestaat uit borders met vaste planten rozen en grassen een schaduwtuin en bostuin met varens en mossen.
Twee vijvers en een bosmeertje overal staan beelden van keramiek en in een klein galerietje zijn schilderijen en potten en vazen van keramiek te bekijken.
U bent van harte welkom,
M. Hartkamp.

Herenweg 28 Zwolle ( zaterdag)

Onze zonnige tuin, van ongeveer 1000 vierkante meter, is een liefhebberstuin met een grote verscheidenheid aan planten soorten. De tuin staat redelijk vol, maar als je dan een heel leuk plantje ziet is het moeilijk om de verleiding te weerstaan en heb je “ongemerkt” weer een nieuwe aankoop gedaan.

Als gast staat er een kraampje met houtsnijwerk uit de Oekraïne, opbrengst voor Kinderhulp Beregszász. En één met kunstkaarten van Willie Hakvoort. Zaterdag 16 juni bent u welkom in onze tuin, we hebben koffie/thee en een stoel!
G. Banck

de Broekhuizen - Dalfsen ( zondag)

Op dit oude erf, aan de Vecht tussen Dalfsen en Zwolle wonen wij sinds 1997. De aanleg van de tuin is met respect voor de oude elementen zoals o.a. grote linden, eik en beuk, ontstaan. Bij de ontwikkeling van het erf hebben we steeds een tegenwicht willen bieden aan het ons omringend gebied waar de oude elementen zoals prachtige singels steeds meer verdwijnen.

Het bordje “tuinreservaat” hangt niet voor niets bij ons hek. Er broeden, verblijven en wonen verschillende soorten vogels, vlinders en zoogdieren. De tuin omsluit het woonhuis. Er is een vijver en er zijn veel hoekjes, paadjes en zitjes. In het achterliggende land grazen onze schapen en onze honden vinden hier ruimte om te rennen. Met hulp van een landschapsarchitect hebben we dit deel zodanig bij de tuin kunnen betrekken dat het geleidelijk in elkaar overgaat en er een mooie wandeling te  maken is. Vanaf een uitzichtpunt in het land zie je de meanderende Vecht zich een weg door het landschap banen.
U bent van harte welkom op zondag 17 juni. J. van Munster

Kleine Veerweg 11A, 8017 BP Zwolle (zaterdag)

'Kleine Veer' is een tuin met veel variatie. Engelse borders met heel veel vaste planten in schitterende kleurencombinaties. In de voortuin een strakke vijver waarin Koikarpers vrolijk rond dartelen. Een boomgaard, moestuin, een plukhoek met heel veel Dahlia’s, een stumpery  en een mediterrane hoek. In de wandeltuin is een natuurlijke vijver en daar staan een aantal prachtige bomen. We hebben een dierenweide met pony’s, dwerggeitjes met jonkies en kippen.

Een imker heeft in onze tuin zijn bijenkasten staan. Hij is zelf aanwezig tussen 11.00 en 14.00 uur om het een en ander te laten zien en er over te vertellen. Kortom, er is van alles te zien en te beleven.

'Kleine Veer' is een mooie tuin in de groene long van Zwolle. Dat is het gebied tussen Zwolle-Zuid en de IJssel. Een fantastisch buitengebied! In onze tuin kun je op diverse plaatsen genieten van weids uitzicht over de weilanden. Kom kijken en geniet!

Kleine Veerweg 25 Zwolle

9 jaar geleden zijn we begonnen met de herinrichting van de tuin gedeeltelijk gelegen tegen het talud van de IJsseldijk. Vanaf 1963 is het voornamelijk een boomgaard geweest. Deze was in verval geraakt. We hebben nieuwe borders aangelegd en de bestaande fruitbomen zoveel mogelijk laten staan en aangevuld met enkele jonge bomen van oude rassen.
Er is een kleine groentetuin en kruidenhoekje. In de zomer staan er door mij gemaakte beelden en werkstukken van cursisten in het vrijgehouden gedeelte van de tuin.
De oppervlakte van de tuin is ong. 1.000 m2, gescheiden door een beukenhaag met de tuin van de buren. Zij doen ook mee met de open tuinen route. C. Anthonisse

Kleine Veerweg 25a Zwolle (zaterdag en zondag)

Ik woon en werk op de plek waar mijn opa en oma samen met haar zus en broer hebben gewoond. Een echt familiehuis dus. Het huis heet IJsselzicht. De naam verraadt al dat het bij de rivier de IJssel staat, vlakbij het pontje naar Hattem. Mijn oud-oom was fruitteler en hij heeft in de jaren 60 een fruitgaard aangelegd. In 2006 ben ik begonnen aan een kruidenvakopleiding en sindsdien ben ik ook begonnen om een kruidentuin aan te leggen. In mijn tuin groeien en bloeien nu meer dan 100 geneeskrachtige planten. In de tijd dat mijn voorouders hier woonden werd er nog veel uit de natuur geoogst. Zoals bijvoorbeeld rozenbottels, hazelnoten en vlierbessen. Een heel aantal planten die om ons heen in de natuur groeien, kennen een geneeskrachtige werking en/of zijn super gezond.

In mijn tuin geef ik workshops, wandelingen en een cursus over kruidengebruik en leer ik mensen weer wat je zelf uit de natuur kunt oogsten om in te zetten voor je gezondheid. Met de open dagen van Groei & Bloei kan ik u meer vertellen over het kruidengebruik en kunt u zien dat er wellicht ook heel wat onkruiden zijn die u uit uw tuin haalt die eigenlijk goed zijn om te gebruiken als bv. thee of in gerechten. M.F. Dijk

Canadastraat 56 Heino (alleen zondag)

Als u door de dorpskern wandelt, fietst of rijdt, heeft u mogelijk niet in de gaten dat veel percelen aan de oude doorgaande weg - door het centrum van Heino - een vrij diepe achtertuin hebben. Ook bij ons is dat het geval en hebben wij ca. 800 m² tot onze beschikking. Wij hebben een tuin met een strakke vormgeving die verzacht wordt door planten en bloemen met een zo natuurlijk mogelijke uitstraling. Spanning in de tuin wordt gecreëerd door beukenhaagjes en leibomen van veldesdoorn en diverse grassen zoals panicum en miscanthus.
Zelf halen wij onze inspiratie uit het bezoeken van verschillende tuinen en kwekerijen. Regelmatig experimenteren wij dan ook weer met iets nieuws in onze tuin.
In het najaar wordt de tuin niet winterklaar gemaakt, hierdoor vormen uitgebloeide planten, grassen etc. een mooi winters silhouet bij rijp en sneeuw. Tevens blijft hierdoor gedurende lange tijd voldoende voedsel beschikbaar voor de vogels. U bent welkom op zondag van 11.00 – 17.00 uur. D. Holterman en R. Leuverink

De verborgen Stadstuin van Harry Pierik Assendorperstraat 178 te 8012 CE Zwolle

            zaterdag en zondag
Hartelijk welkom in de verborgen stadstuin. Twee sleutels zijn er nodig, slechts twee deuren door en je betreedt een tuin om in te dromen. Als je 's zomers vanaf de straat, de tuin inloopt, lijkt het alsof je je op een open plek in het bos bevindt in plaats van ergens midden in de stad. Binnen in de verborgen tuin ben je buiten. Méér dan op straat. Door het assortiment aan planten en hun onderlinge rangschikking wil ik de sfeer oproepen van varen valleien, tropische tuinen en nevelige hellingen. Verdiepte paden slingeren in vloeiende lijnen door het gras, onder oude fruitbomen en langs diverse borders die als eilandjes en schiereilandjes van weelderige veldboeketten uit donkere achtergronden op doemen. Deze eilandjes geven het effect van een caleidoscoop, terwijl je er door en om heen loopt wisselen de perspectieven en coulissen. Ook zijn er allerlei verrassingen in de tuin. Zo ga je bijna kopje onder in de tuin. Het pad is er namelijk zo verdiept, dat je net over de bolletjes en de vaste planten heen kunt kijken. Bloemen op oog- en neushoogte. Op het diepste punt, het grootste uitzicht. Met andere woorden het diepste punt als hoogtepunt.

U kunt in de verborgen stadstuinen genieten van verschillende rondleidingen voor EUR 3,-
De tuin is op beide dagen geopend van 10 uur tot 17 uur.

'De Meente', Brinkhoekweg 7, 8034 PA Zwolle (za en zo open met bloemschik demo)

De tuin ligt rondom een boerderij uit de jaren dertig en is in de loop van de laatste veertig jaar ontstaan. Eerst naar een ontwerp van tuinontwerpster Mieneke Kurpershoek en daarna verder uitgegroeid.
Langs de oprit een boomgaard met bijzondere hoogstamfruitbomen omheind door een vlechtheg. Naast het huis vindt u een verzonken gedeelte met o.a. een moes en kruidentuin.
Achter geniet u van een fraai uitzicht over een groot grasveld met borders en drie haagbeuk pilaren grenzend aan weilanden met schapen en de dijk van het Zwarte Water.
Onder een grote poort door
aan het eind van de oprit, kom je bij het kippenhok en de tweede moestuin.

De tuin is 16 en 17 juni open van 11:00 - 17:00  uur en als extra is op beide dagen een demonstratie bloemschikken. Ada Hage.

Stuurmansweg 2 s-Heerenbroek

Nog geen info ontvangen, Piet de Jong

Tuindersweg 2-1, 8271 PK te IJsselmuiden (open op zaterdag 16 juni)

Leuk dat we weer gevraagd worden! We doen graag weer mee! De moestuin is aangepast, we hebben tussen de groente een mooi nieuw terras gemaakt. Ook is het mogelijk om zelf je aardbeien te plukken voor de liefhebber!
Kom langs bij ons op de Tuindersweg 2-1 , 8271 PK te IJsselmuiden, Richard & Annet Kalter.
Opens external link in new windowAardbeienkwekerij Kalter

Tuinvereniging Ons Genoegen aan de Schellerbergweg

Info volgt

Ecologische tuin nabij Ons Genoegen

Info volgt

Bosrandweg 11, 7722 KB Dalfsen ( zaterdag en zondag)

De naam 'Ree Land' is te danken dat we rondom met de reeën leven. Ons stekkie ligt aan een bosrand. We hebben een tuin met bomen-struiken-planten en fruitbomen. Ook is er een inloopvijver waar de lelies prachtig bloeien. Links en rechts van ons huis is een houtwal. Achter ons huis hebben we een groentetuin en een dierenweide.
Dus kom kijken en geniet. Jan en Annie van der Vechte.

De Sallandse Landschapstuin, Twentseweg 6, 8141MA te Heino (zondag)

Onze tuin is ongeveer 3000 m2. Hij ligt verscholen aan de bosrand van het landgoed de Gunne, aan de noordkant gaat hij over in het Sallandse landschap. Knot-elzen markeren die overgang. Verschillende elementen karakteriseren onze tuin: volle, detailrijke borders, een poel, een uitzichtheuvel van waaraf een mooi zicht is op de tuin en moestuin. En dit alles in organische vormen, waarin u het ontwerp van Harry Pierik uit Zwolle zult herkennen.
Tijdens de Open Tuindagen exposeert Annelies tevens een aantal van haar op de natuur geïnspireerde aquarellen.

Wij zijn geopend op  zaterdag en zondag van 10.00 – 17.00 uur.
U bent van harte welkom! Opens external link in new windowwww.desallandselandschapstuin.nl 
Frank en  Annelies Naber

 

 

Twenteweg 13, 8141 PP Heino ( zaterdag en zondag)

Onze tuin is een bijzondere tuin door de manier van aanleg met verrassende stukjes en het vele hergebruik van het materiaal van de oorspronkelijk boerderij.
Onze planten zijn veelal zelf gekweekt of door ons gestekt met een speciale uitschieter in zijn soort, onze bijna 100 jaar oude Acer.
We hebben meestal een partytent staan met koffie en thee en een proeverij van jams en chutneys van fruit uit eigen tuin en keuken! Daarnaast zijn er wat buxusstekken en brocante.
Wij begeleiden veelal de bezichtigingen zelf hoogstpersoonlijk.
Peter & Annelies Borgers.

meer

 

 

 

21
May
Alles is weer fris en groen
21
May
Blij van vrolijke akeleien