Zwolle

De lijst met deelnemers

Het evenement kreeg in 2022 een bijzondere glans vanwege het 150 jarig bestaan van Groei & Bloei én omdat het alweer de 25ste maal was dat we in Zwolle het Open Tuinen weekend organiseerden.

Urksteeg 4, 8031LL Zwolle (nieuwe deelnemer)

De tuin is ongeveer 10 jaar oud. Oorspronkelijk was het weiland. We hebben veel problemen gehad om de beplanting aan de groei te krijgen. Geen goede grond. Ook hebben we regelmatig last van de nattigheid. Met het huidige resultaat zijn wij blij. Het ontwerp met een weids uitzicht past bij het huis. De vijver is een verbrede sloot met een rand van beplanting. Achter is een perk met rondom borders. Verder een groentetuin met een broeibak en kasje. Daarachter is een boomgaard en een stukje land met 2 varkens.

Wij zijn geopend op zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

'Bloementuin Zwolle' aan de Luttekeweg 1, 8031 LG Zwolle

Bloementuin Zwolle ligt aan de rand van de Zwolse wijk Aa-landen, in het gebied Dijklanden, dat al eeuwenlang bebouwd is door boeren. Op deze prachtige plek vlak naast de rivier het Zwarte Water vormt de Dijklanden, met Bloementuin Zwolle, een geliefde groene oase voor de stadsbewoners. Via het pad langs de Bloementuin lopen en fietsen vele Zwollenaren het rondje Zwolle of brengen ze een bezoekje aan het vlakbij gelegen Westerveldse bos en de dijk. De Bloementuin is gevestigd op boerderij de Dijklandhoeve.

Lara Velmans, de Bloementeler: “Ik ben de nieuwe bloementeler van Bloementuin Zwolle. Ik heb de tuin in november 2019 overgenomen van Arjen Huese, die in Duitsland verder gaat telen. Bloementuin Zwolle is een grote en gevarieerde bloemenpluktuin op een paar minuten fietsafstand. Liefhebbers van een flinke bos op tafel mogen hier wekelijks een kleurig boeket komen plukken. Onze bloemen zijn sterk en staan lang, want ze mogen op eigen kracht en op eigen tempo groeien in de volle grond. Het verschil is duidelijk merkbaar en zichtbaar in de kleur en gezondheid van de planten en hun bloemen. Zo’n schitterende bos in de woonkamer is gewoon een genot om naar te kijken!”

De tuin is vrij te bezoeken op zaterdag van 10.00-17.00 uur, zonder rondleidingen maar met een praatje waar mogelijk en ... een kleine attentie.
Achterop het erf van de Dijklandhoeve is de Bloementuin te vinden. U bent van harte welkom!

Fruit van Nien op de Luttekeweg 1, 8031 LG te Zwolle

Fruit van Nien ligt aan de rand van de Zwolse wijk Aa-landen, in het gebied Dijklanden, dat al eeuwenlang bebouwd is door boeren. Op deze prachtige plek vlak naast de rivier het Zwarte Water vormen de Dijklanden, met daarin Fruit van Nien en Bloementuin Zwolle, een geliefde groene oase voor de stadsbewoners. Beide tuinen zijn gevestigd op de Dijklandhoeve, de boerderij aan de voet van de dijk. Via het pad langs de bloementuin en fruittuin lopen en fietsen vele Zwollenaren het rondje Zwolle of brengen ze een bezoekje aan het vlakbij gelegen Westerveldse bos en de dijk.

Jeannine Lamain, de Fruitteler: “We zijn een biologisch gecertificeerde tuin sinds 2020. Fruit van Nien is gevestigd op 0,66 hectare grond. We verbouwen allerlei zachtfruit. Aardbeien zijn er als eerste in het seizoen, in overvloed. Ze hebben hun eigen groeitijd gehad en zijn rood, sappig en heerlijk zoet. We hebben jonge frambozenstruiken en witte en rode aalbessen. Daarbij telen we ook nog blauwe bessen, druiven, bramen,  kiwibessen, kruis- en zwarte bessen, appels en peren. Biologisch zachtfruit om zelf te plukken, dat was er nog niet hier in de wijde omgeving. Ik ben ermee begonnen omdat ik het belangrijk vind dat mensen bewuster omgaan met de aarde. Anders houdt die aarde het niet lang vol. Ik wil laten zien hoe het óók kan. En ik wil mensen laten genieten van die pure smaken.”

Het oogstseizoen van Fruit van Nien begint rond eind mei en eindigt zo rond de eerste echte nachtvorsten. Nien is in het seizoen geopend voor mensen die willen genieten van de tuin. Er is ook koffie en thee. Je weegt je geplukte fruit en rekent af op basis van de prijs per kilo. Je kunt bij Fruit van Nien ook kinderfeestjes houden.

Geopend op zaterdag van 10.00-17.00 uur. Adres: Luttekeweg 1, Zwolle

'De Meente', Brinkhoekweg 7, 8034 PA Zwolle (za en zo open met bloemschik demo)

De tuin ligt rondom een boerderij uit de jaren dertig en is in de loop van de laatste veertig jaar ontstaan. Eerst naar een ontwerp van tuinontwerpster Mieneke Kurpershoek en daarna verder uitgegroeid. Langs de oprit een boomgaard met bijzondere hoogstamfruitbomen omheind door een vlechtheg. In het gras grazen de Texelse schapen in alle rust. Naast het huis vind je een verzonken gedeelte met o.a. een moes en kruidentuin.
Achter geniet je van een fraai uitzicht over een groot grasveld met borders en drie haagbeuk pilaren grenzend aan weilanden met de schapen en de dijk van het Zwarte Water. Onder een grote poort door aan het eind van de oprit, kom je bij het kippenhok en de tweede moestuin.
De tuin is 18 en 19 juni 2022 open van 10:30 - 17:00  uur. Op zaterdag wordt de wol gesponnen en gevilt van de schaapjes. Op beide dagen is er een demonstratie bloemschikken en zijn er wellicht nog andere bijzonderheden te ontdekken.
U bent van harte welkom!

 

Boerendanserdijk 68 8024 AJ Zwolle (zaterdag en zondag)

Mijn tuin ligt in de wijk Berkum. U kunt zowel de voortuin als de achtertuin bekijken. Ik heb zoveel mogelijk biologisch gekweekte planten die veel bijen en vlinders aantrekken. De opzet van mijn tuin is naar het voorbeeld van een cottage garden, dus veel verschillende bloeiende planten en lekker vol. De grote vijver in de voortuin maakt het plaatje compleet.
Ik hoop u te zien tijdens het open tuinen weekend. Mijn tuin is open van 10:00 tot 16:00 uur, dan bent u van harte welkom!

Park&Beeldentuin 'de Schoppert' Groeneweg 18, 8051 KJ Hattem (zaterdag en zondag)

Zoals gewoonlijk zullen wij ook dit jaar weer meedoen aan de Open Tuindagen. Sinds Familie van Gelder niet meedoet, is onze tuin de enige aan deze kant van de IJssel! Wij hebben een nieuwe website. Wees welkom op zaterdag 18 of zondag 19 juni 2022 tussen 10 en 17 uur op de Groeneweg 18, 8051KJ te Hattem.

Stuurmansweg 2 8275 AJ s-Heerenbroek (zaterdag en zondag)

Welkom in onze liefhebberstuin. Het hele jaar door werken we met plezier in onze tuin. Maar vooral in het voorjaar als het prille groen weer tevoorschijn komt is het dubbel genieten. Niet alleen van de ontluikende planten, maar ook vooral van de vogels die ons elke morgen weer welkom heten.. We hebben onze tuin zo ingericht dat we geen gebruik hoeven te maken van bestrijdingsmiddelen..

Onze tuin is als het leven zelf, met onverwachte verrassingen en soms met wat tegenslag. Niet altijd even perfect dus!! En juist dát maakt het zo spannend en leuk. Een aantal jaren hebben we een klein moestuintje. We kunnen laten zien dat je op drie vierkante meter aardig wat groenten kunt verbouwen en dat je zelfs wisselteelt kunt toepassen.

Ook is er een presentatie van verticaal tuinieren.. Je kunt daarmee op een klein balkonnetje of achterplaatsje groenten kweken. Er is altijd wel een oplossing te vinden. Onze boerderij ligt net buiten Zwolle. Dus met de fiets goed bereikbaar.
Kom kijken en geniet met ons van het groene leven.. We zijn op zaterdag en zondag open. Gerrie en Piet de Jong

Privé tuin - Rolstoel toegankelijk (Zaterdag en Zondag van 10:00 tot 17:00 uur) Zwolseweg 89, 8275 AC ’s-Heerenbroek.

Tijdens het ontwerpen van onze tuin, wat ik geweldig vond om te doen als ook de uitvoering hiervan, was het uitgangspunt dat het volledige rolstoeltoegankelijk moest worden gezien de handicap van mijn man. Daarnaast was een vijver gewenst met mooie bloemen borders en moest de tuin redelijk onderhoud vriendelijk blijven aangezien ik het onderhoud hiervan op mijn bordje krijg (alleen is dit niet zo gelukt.. ;-)) In de loop der tijd heb ik enige aanpassingen gedaan in o.a. de beplanting om deze doelstelling zoveel mogelijk te behalen.

Tijdens het Groei&Bloei Open Tuinweekend zult u van onderstaande personen mooie werken zien.

- Rita Steenbeek is er op zaterdag (18/6) met haar klei aardewerk beelden. Deze zijn met de hand opgebouwd geglazuurd en sommige stukken zijn raku gestookt.

- Bernita Kootstra komt ook op zaterdag (18/6) met haar eigen gemaakt keramiek. Deze zijn op de draaischijf gemaakt. Zij maakt o.a. kopjes, borden, schalen enz. Alvast een voorproefje?... kijk op haar site.

-  Annemiek van Leeuwen heeft in haar eigen tuin macro foto's gemaakt waarmee zij een prijs heeft gewonnen en ik mag deze schitterende foto's aan u laten zien.

- Ad Swier. Hij maakt aquarellen en olieverf schilderijen. Zijn website is: www.adswier.com

- Arjet van Wijnen. Zij schildert op hout.


Wees welkom in onze tuin. Trek de rollator uit de schuur en neem opa en oma mee en laat ook zij genieten van een heerlijk groen uitje. 

Vriendelijke tuingroet, Jannie, René, Remon en Kim.

De Sallandse Landschapstuin, (zondag) Twentseweg 6, 8141MA te Heino

Deze tuin van ruim 3000m2, met een rietgedekt boerderijtje uit 1896, ligt verscholen tussen de bosrand van een landgoed en het open Sallandse landschap. Het borderontwerp is van Harry Pierik. Karakteristiek zijn de ronde vormen en volle borders met vaste (weef)planten en struiken. Verder zijn er een natuurlijke poel met  uitzichtheuveltje erachter en een moestuin/ pluktuin. Een sfeervolle tuin die door de beplanting en vormgeving rust uitstraalt.

Tijdens het Groei&Bloei Open Tuinweekend exposeert Annelies tevens een aantal van haar op de natuur geïnspireerde aquarellen.
U bent van harte welkom op zondag. Voor meer informatie zie onze website www.desallandselandschapstuin.nl