In een millieuvriendelijke tuin behoort groente, kruiden, klein fruit, bloemen en eventueel ook aardappelen aanwezig te zijn. Daarbij moet je erop rekenen dat het verbouwen van piepers slechts rendabel is in een tuin van tenminste 100 vierkante meter.
Hoe de indeling ook wordt, in elk geval moeten de teeltbedden ongeveer 120 cm breed zijn, met aan weerszijden een paadje van zo'n 25 cm. Bedden van deze breedte zijn met behulp van zo'n paadje goed van beide kanten te bewerken, zonder dat u erop hoeft te lopen.
Verder bestaat een milieuvriendelijke tuin uit minimaal vier vakken, met in elk geval één of meer teeltbedden. Deze verdeling in vier vakken hangt samen met de vruchtwisseling.
Met een plattegrond van uw moestuin kunt u gaan schetsen hoe u de indeling wilt hebben. Door middel van wisselteelt geeft u de planten steeds een andere plaats en voorkomt u dat de grond uitput en er ziektes kans hebben te gedijen.
Mierikswortel (Peperwortel) is een taaie, woekerende plant met grote bladeren en een wortel die een scherpe, mosterdachtige smaak heeft. Wanneer je hem een keer in de tuin geplant hebt, is hij niet meer weg te krijgen. Maar als je van de wortelsmaak houdt, kun je vele gerechten ermee kruiden, door de wortel uit te graven en te raspen.
Mierikswortel is afkomstig uit het Don-Wolga gebied in Rusland en wordt nu wereldwijd verbouwd. Hij komt in het wild voor op onbebouwde grond, op bouwland en langs rivieroevers. Tegenwoordig is de plant daar nog nauwelijks te vinden en moet dus in de tuin gekweekt worden. In de Middeleeuwen werd mierikswortel gewaardeerd vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. De Engelse botanist en kruidenkenner William Turner noemde het in 1548 "rode kool"; pas in 1597 werd het kruid mierik genoemd in Gerads kruidenboek. In die tijd werd het in Duitsland en Scandinavië gebruikt om de pikante specerij te maken die we nu kennen.
Alle bovenstaande tips komen van de Zwolse afdeling, maar op landelijk niveau kunt u zelfs een moestuinkalender vinden. Veel plezier en tot ziens in Zwolle!