Zwolle

Appels plukken

In de loop van oktober kun je de eerste appels oogsten. Het beste pluktijdstip verschilt per soort en ras en hangt natuurlijk ook af van het weer. Als de eerste vruchten vanzelf vallen, kun je er vanuit gaan dat ook de rest van de appels kan worden geoogst. Ga bij het plukken voorzichtig te werk en laat de steeltjes aan de appels zitten. Gaaf fruit is langer te bewaren dan vruchten met stootplekjes of andere beschadigingen.

Bladeren

Het is belangrijk regelmatig het gazon vrij te maken van afgevallen blad. Een dikke laag blad zorgt voor een gele verkleuring en het gras kan zelfs gaan schimmelen. Een ouderwetse bamboe grashark is eigenlijk het prettigst voor dit klusje, een bladblazer is natuurlijk ook handig. Het blad kun je tussen de vaste planten verspreiden. Op die manier zijn in de winter zowel de planten (tegen vorst) als de bodem (tegen uitdrogen en dichtslaan) beter beschermd. Maak de laag niet te dik. Van een te dik pak (natte) bladeren hebben de planten juist last.

Gazon in het najaar

In deze herfstmaand kan het gazon voor de laatste keer worden gemaaid. De temperatuur daalt en het gras groeit nu minder snel. In een heel zachte herfst kan het nodig zijn om nog een keertje te maaien, maar laat het gras liever wat te lang de winter ingaan dan super kort. Maar zorg ervoor dat het gras niet te lang de winter in gaat. De vorming van mos gebeurt veel sneller bij lang gras. Vang het afgemaaide gras op of hark het weg. Een toegift van kalk staat nu op de verlanglijst van het gazon. Verticuteren om de viltlaag uit het gazon te krijgen. Zaaien van een gazon kan ook nu nog. De bodemtemperaturen zijn nu zelfs nog een stuk hoger dan in het vroege voorjaar. Binnen enkele weken heb je nu nog een mooie grasmat.

Bladaarde maken

Een grote hoeveelheid bladeren kun je composteren tot 'bladaarde'. Het duurt ongeveer 18 maanden voordat de bladeren helemaal verteren, afhankelijk van de temperatuur en het vochtgehalte. Maak een korf van gaas om het blad in te gooien. Bij weinig ruimte is een vuilniszak waarin onderin gaten geknipt zijn ook bruikbaar. Vul die voor ongeveer tweederde met blad en voeg een liter water toe.  Of neem gewoon natte bladeren zo uit de tuin. Wanneer u de korf of zak op volle grond zet uit het zicht (achter een struik) dan doen de wormen en ander gedierte het werk voor u.

Bollen planten

Voor een kleurig voorjaar moeten er nu bollen worden geplant. Plant de bollen in groepjes of verdeel ze willekeurig over de grond. Graaf met een plantschepje een gat per bol of maak een ruimer gat met een spa en verdeel de bollen daarin. Een bol plant je twee keer zo diep als hij hoog is. Een bol van 5 cm hoog komt dus in een gat van 10 cm, met 5 cm aarde er bovenop. Meestal staat de plantdiepte op de verpakking.

Onkruid wieden

In het najaar denk je niet direct aan onkruid wieden. Toch is het verstandig daar nu wat extra aandacht aan te besteden. Veel soorten groeien gewoon door in de winter, en in het voorjaar is er toch al genoeg te doen. Door nú alles weg te wieden, kun je straks weer schoon beginnen. Let zeker ook op de kleine veldkers (zie foto). Best een leuk plantje om te zien, maar het zaait zich enorm uit. Ook kruipende wilde aardbeitjes en de gele dovenetel gaan door met het maken van uitlopertjes.

Niet afknippen!

In het najaar denk je niet direct aan onkruid wieden. Toch is het verstandig daar nu wat extra aandacht aan te besteden. Veel soorten groeien gewoon door in de winter, en in het voorjaar is er toch al genoeg te doen. Door nú alles weg te wieden, kun je straks weer schoon beginnen. Let zeker ook op de kleine veldkers (zie foto). Best een leuk plantje om te zien, maar het zaait zich enorm uit. Ook Knip nu niet alle uitgebloeide planten af! Veel soorten blijven de hele winter mooi en zijn vooral met een laagje sneeuw of rijp juist heel decoratief. Laat ze daarom gewoon staan en ruim alles pas in het voorjaar op. Dat geldt bijvoorbeeld voor de engelwortel (Angelica, zie foto), rode zonnehoed (Echinacea), dille, distels en siergrassen.kruipende wilde aardbeitjes en de gele dovenetel gaan door met het maken van uitlopertjes.

Pompoen Bewaren

Pompoen kan niet tegen lage temperaturen. Zelfs na een lichte nachtvorst wordt het blad zwart en staat de groei volkomen stil. Oogst ze dus vóór de eerste nachtvorst. Bewaar ze bij een temperatuur tussen 10 en 15 ºC. Is het kouder, dan kunnen de pompoenen bederven.
- Snijd oogstbare pompoen met een scherp mes van de plant.
- Laat een stukje van de steel aan de vrucht zitten en zorg dat het snijvlak snel kan drogen.

Plant nu een Roos

Deze maand kun je rozen planten. Vanaf half oktober worden ze uit de volle grond geleverd. De grond is tot in december nog redelijk warm, zodat de rozen voor de winter al wortels vormen. Plant de gekochte rozen zo snel mogelijk.

  • Graaf altijd eerst een ruim plantgat van ongeveer 50 x 50 cm.
  • Zet de roos zo diep dat het oculatiepunt (de verdikking boven de wortels waarop de roos is veredeld) ongeveer 4 cm onder de grond komt.
  • Verbeter de grond met rozenaarde, goed verteerde koemest of compost en vul het gat.
  • Trap de aarde rond de struik aan en geef ruim water.
  • Om de roos in de winter te beschermen tegen vorst schep je een heuveltje aarde over de voet van de struik (aanaarden).

Geniet

Vergeet niet om zelf eens wat tijd te nemen om te genieten van de prachtige herfstverkleuring van sommige bomen, struiken, planten en paddestoelen....

Meer informatie op de landelijke site

Oja, op de landelijkse site hebben ze een heuse groenkalender en tuinvideo's om iedereen in elk seizoen wat actueels te laten zien. Je hoeft je nu nooit meer te vervelen in de tuin!