Zwolle

Onderhoud opritten en terrassen

Als u geen verwilderde oprit of door onkruid overwoekerd terras wilt, zult u het vaak moeten vegen met een goede bezem. Zo voorkomt u deze problemen. Hebt u toch onkruid tussen de tegels? Er zijn heel handige krabbers te koop, zodat u niet op uw knieën hoeft te martelen. Tja. Heeft u echt een hekel aan dit soort klusjes, zijn er ook verdelgers te verkrijgen, zodat u de rest van het seizoen een schone oprit of terras hebt.

Onkruid

Verwijder steeds het onkruid uit de border. Het liefst met wortel en al. Verwijder de uitgebloeide bloemen.

Border

U kunt de door regen en wind omgevallen planten steunen met bamboestokken of rijshout. Vergeet uw borders niet te bemesten. Uw planten kunnen nu wat extra voedsel goed gebruiken. Blijf de uitgebloeide bloemen verwijderen. Ze blijven dan langer bloeien, Als zich toch zaad vormt, verzamel deze zaden dan.

Snoeien van uitgebloeide heesters

Uitgebloeide struiken zoals Deutzia, Kolkwitzia, Philadelphus, Psychocarpus, Weigela kunt u nu gaan snoeien. Ze bloeien volgend jaar bloeien op de takken die ze dit jaar vormen. Verwijder ook elk jaar een paar van de oudste, dikste takken. Snoei deze tot helemaal bij de voet van de plant weg. De struiken lopen van onder af weer uit en blijven zo als het ware 'eeuwig jong'. Heeft u dit een aantal jaren uitgesteld, dan is het een hele klus om de dikste takken met een takkenzaag uit te dunnen.

Buxus

Op een bewolkte dag in juni kunt u de Buxus snoeien. Doet u dit op een zonnige dag, kan de heester verbrandingsschade oplopen. Buxushaagjes snoeit u het mooiste zonder een elektrische haagschaar. Bij gebruik van een ouderwetse heggenschaar gaat het snoeien makkelijker als je de struiken eerst natspuit. Dit is beter voor uw armen en het voorkomt ook weer verbranding van de gesnoeide toppen.

Hoezo de langste dag?!

Als u hagen snoeit vóór de langste dag (21 juni), dan vormen deze nog nieuwe scheuten. Meestal zult u in augustus een tweede keer moeten knippen. Daarmee is het snoeiwerk van de hagen voor dit jaar achter de rug en gaat u met redelijk strakke en gesloten hagen de winter in. Snoeien doet u altijd op een wat sombere, bewolkte dag.

Uitgebloeid

Verwijder alle  uitgebloeide bloemen zodat ze geen energie steken in de zaadvorming. Sommige vaste planten gaan zelfs opnieuw bloeien als je ze na de bloei terugknipt.

Kijk eens om u heen!

In container gekweekte planten kunt u gewoon planten, terwijl ze bloeien en vol in blad staan. Dat maakt echt niets uit. Koop dus wat u mooi vindt en zet de planten op kale plekken in de border of in sierpotten.

Uiterst Belangrijk!

In de zomer moet u genieten! Van hetgeen u in uw eigen paradijs vindt. Maar ook wat u bij anderen beleeft. Maak foto's of neem uw goede ervaringen op een andere manier in u op. De belangrijkste tip die wij u mee willen geven is dit: Geniet vooral met een gerust hart uw behaalde resultaat. Misschien is het niet dat wat u ervan verwachtte. De natuur is onvoorspelbaar en zal u altijd verrassingen leveren. Het is nu te laat om ingrijpende veranderingen in de tuin te maken zonder dat u de natuur verstoord. Beleef deze zomer. Maak in gedachten of alvast op papier een nieuw plan voor het volgende seizoen. Misschien worden volgend jaar al uw wensen vervuld...

Meer informatie op de landelijke site

Oja, op de landelijkse site hebben ze een heuse groenkalender en tuinvideo's om iedereen in elk seizoen wat actueels te laten zien. Je hoeft je nu nooit meer te vervelen in de tuin!