Zwolle

Het Gazon

Een goed begin is het halve werk. Dat is met het grasveld net zo!  Zorg in het voorjaar voor een goede voorbereiding zo hoeft u het in de rest van het seizoen alleen nog bij te werken. Vanaf een grashoogte van ca 10 cm. Kunt u het gras voor de eerste keer dit seizoen gaan maaien. Stel uw grasmaaier tijdens de eerste maaibeurt in op 6 á 7 cm. Bij de tweede maaibeurt kunt u uw grasmaaier instellen op 4 á 5 cm. Zorg dat de messen van uw grasmaaier scherp zijn, zo voorkomt u het scheuren van het grasblad en 'geelvorming' van uw gazon. Het maaiafval moet direct van het gazon worden verwijderd, om vervilting te voorkomen.

Stel je Grenzen

Steek het gras met een graskantensteker langs een plantkoord af. Als je deze schuin in de grond steekt, staan de kanten stevig vast. Zo voorkom je afbrokkelen van de kanten. Als je het recht af wilt steken, kun er een rij klinkers langs leggen waarover je later met één wiel van de grasmaaier kunt rijden. Met deze maatregelen voorkom je dat het gras buiten zijn grensen en mogelijk in de border komt. Bovendien ziet het er heel verzorgd uit!

Geef gras een kans om te groeien

Gazonvilt is erg slecht voor je gazon en daarom moet je verticuteren. Met verticuteren verwijder je mos, maaiafval en dode plantenresten. Dode plantenresten en maaiafval vormen samen gazonvilt. Verticuteren doe je met een verticuteerhark of machine, het liefst twee keer per jaar bij voorkeur in het voor- en najaar. Verticuteren is er erg goed voor de beluchting, wortels en afwatering van het gazon. Dankzij verticuteren krijgt het gras weer meer licht, lucht en kan water weer beter de bodem intrekken. Bovendien worden de wortels van het gras gestimuleerd om opnieuw uit te lopen. Dat komt de stevigheid en de dichtheid van je grasmat ten goede. De grond moet niet te nat zijn, dat is onnodig zwaar en de grond beschadigd te veel. Als u het gazon heeft geverticuteerd weet u ook meteen weer dat het tuinseizoen écht is begonnen, want het is een enerverend werkje!

Een Veilige Plek

Nestkastjes die in het najaar nog niet werden ophangen moeten nu wel dringend de tuin in. De vogels kunnen eraan wennen voordat het broedseizoen begint. Hang de nestkasten op met de opening naar het noorden, oosten of het noordoosten. Natuurlijk op een plaats met een veilige aanvliegroute.

Onkruid groeit altijd!

Het onkruid begint al meteen in het seizoen goed te groeien. Verwijder het meteen wanneer je kan en laat het niet groeien tot het zich uitzaait. Pluk de onkruiden er met de hand eenvoudig met wortel en al uit. Het is nu nog te vroeg om te werken met een schoffel, zeker wanneer je vaste planten nog niet boven de grond staan. Je zou de jonge scheuten slechts beschadigen en groei belemmeren.

Scheuren

Als vaste planten enkele jaren oud zijn sterven de oudste delen in het midden af. Trek of snij de jongste en meest groeikrachtige planten aan de rand van de pol los en gooi het oude hart weg. Trek de uit de kluiten gewassen plant uit elkaar, meestal in vier of meer delen. Doe dit eens in de drie jaar en haal al doende de hele plant uit de grond. De dode delen gooi je weg. Wat overblijft is een aantal kleinere planten. Plant het daarna weer fris in een vers plantenbed. Voor het uitplanten de grond kunt u de aarde nog wat verrijken door er compost door te mengen. Plant ze even diep als ze oorspronkelijk stonden. Vergeet ná het inplanten niet de jonge planten regelmatig te begieten. De jonge planten zullen snel terug uitgroeien tot prachtige rijkbloeiende planten.

Terras en Pad

Verwijder mos en onkruid tussen de tegels van het tuinpad of terras. Hiervoor zijn mogelijkheden genoeg. En een net paadje of terras geeft een verzorgde indruk! Wilt u niet met een aardappelschilmesje op de knietjes, kunt u prima alternatief gereedschap kopen. Natuurlijk bestaat er de mogelijkheid wanneer de voegen weer schoon zijn, deze schoon te houden door onkruidverdelger te gebruiken. Voorkom dat uw vaste planten ook verdwijnen; blijf bij ze uit de buurt.

Border

U kunt nu de winterbescherming bij bollen en vaste planten verwijderen. Hierna kunt u de border kunt u onkruidvrij maken. Wees voorzichtig voor de jonge scheuten! Gebruik liever geen schoffel, maar werk eerst met de hand en een klein harkje.

Slakken

Bescherm de planten tegen de slakken. Door de voorjaarsregens en de toenemende warmte zal de slakkenbevolking snel toenemen. Er bestaan vele manieren om slakken te bestrijden. Natuurvriendelijke, zoals onaantrekkelijke zones van grind, zaagsel etc aanleggen rondom de planten. Koffie en theedrap kunnen ze ook niet goed hebben. Plaats anders een bierval waarin ze uiteindelijk verdrinken.

Zaaien

Het voorjaar is de ideale tijd voor het zaaien van bijvoorbeeld kruiden of groenten in een broeikas of zaaibak. Meng de potgrond met een beetje scherpzand of vogelzand om te voorkomen dat de zaadjes en de grond gaan schimmelen.

Meer informatie op de landelijke site

Oja, op de landelijkse site hebben ze een heuse groenkalender en tuinvideo's om iedereen in elk seizoen wat actueels te laten zien. Je hoeft je nu nooit meer te vervelen in de tuin!