Zwolle

Brian Kabbes

Brian Kabbes kweker en plantenjager uit Friesland begint de avond met de opmerking dat hij niet van tuinieren houdt! Wel is hij graag bezig met planten. Hij vindt het belangrijk dat de planten het gewoon doen, zonder stokjes, mest en andere zorg. Hij veredelt planten en schrijft erover in vakbladen. Verder reist en organiseert hij reizen met zijn vrouw.

Nieuwer niet altijd Beter

Alle planten uit onze tuin stonden ooit in het wild. Door de eeuwen heen hebben plantenjagers deze vanuit de hele wereld verzameld. Door (natuurlijke) selectie zijn we tot ons hedendaagse pallet aan soorten gekomen. Elke jaar komen er nieuwe soorten bij, wat niet altijd een betere variant is.

De Toppers (volgens Brian)

Brian somt de sterkste en meest aantrekkelijke soorten voor ons op. Sommigen dragen nog de naam van hun ontdekker.
De meeste planten uit onze tuin komen van oorsprong uit Europa.

Delphinium (Ridderspoor), Clematis Alpine (Bosrank) en Aconitum (Monnikskap) komen bijvoorbeeld uit Oostenrijk. Astrantia ( Zeeuws Knoopje) is een makkelijke plant. Hoe donkerder/roder de bloem hoe moeilijker in je tuin. Pas op met de zwarte vlekken op de bladen! Koop die planten niet, want die ziekte blijft in je tuin hangen!

Uit Turkijë is de originele Tulipa Armena (Tulp) afkomstig. Maar ook Achillea ( Duizendblad), Papaver (Klaproos), Alcea Rosa (Stokroos) en de Galanthus Elewesii (Sneeuwklokje)

Vanuit Amerika komen oa. het Eschscholzia Californica (Slaapmutsje), Monarda (Bergamotplant), Phlox Paniculata (Vlambloem) en Baptisia Australis (Valse Indigo).

Hosta Lancifolia(Hartlelie), Thalictrum Rochebrunia (Ruit)en Hydrangea Macrophylla( Boerenhortensia) komen uit Japan. Zo ook de Chrysant Dendranthema Zawadskii die van vader op zoon worden door gegeven en zo extreem gekweekt zijn dat de bloemen 60 cm doorsnee kunnen worden. Brian vertelt dat de Chrysant ook symbolisch als rode cirkel zichtbaar is in de Japanse vlag.

Uit China hebben plantenjagers Hemerocallis (Daglelie),Cornus Kousa va Chinesis (Kornoelje, mooi klein boompje), Anemoon Hupehensis (Herfstanemoon), Kiwi, Chinaasappel en Salvia Przewalski (Wierooksalie, waarvan de kleverige stelen met hun geur bladluis lokken en vangen). Phyllostachys Aurea (Gele lak Bamboe) is een sterke Chinese plant, maar géén favoriet van Brian door de hardnekkige manier waarop hij zich in de tuin manisfesteert.

Aan de Slag!

We verwachten dat u heerlijk geinspireerd raakte en aan de slag gaat in uw eigen tuin. Begin april hopen we u allen te ontmoeten tijdens de Voorjaarsplantenruilbeurs.