Het vakgebied van de biologie dat zich bezig houdt met paddenstoelen, schimmels en zwammen. Als er al zo'n studie voor is om één en ander over deze bijzondere herfstparels te vertellen, wat kan ik er dan nog aan toevoegen?
Ik probeer de zwammen en paddenstoelen, die ik in mijn omgeving heb gevonden en heb gefotografeerd aan u te tonen. Het is niet de bedoeling dat u ze gaat eten, daar is mijn kennis te gering voor. Doe vooral geen experimenten!
Een paddenstoel met een hoed tot 15 cm. Bij jonge paddenstoelen is deze hoed bolvormig, in een later stadium wordt hij convex ( licht bollend) tot vlak van vorm.
De witte stippen spoelen bij regenachtig weer vrij snel van de hoed. Op de steel zit een duidelijke ring en aan de onderkant een knol.
Er is veel over geschreven en naast de champignon de bekendste soort. Dat het extract goed dient om vliegen te bestrijden, kunt u van mij aannemen. Verder waren er nog veel meer doeleinden, waarvoor deze soort werd aangewend, maar daar moet u zichzelf maar eens in verdiepen.
Deze aardappelbovist wordt in zomer & herfst gevonden op heide en in loofbossen. In Nederland en België komt hij zeer veel voor.
De vorm is onregelmatig half bol/knolvormig met een schubbige oppervlakte. Er is geen steel of slechts een kleine steelachtige basis. Bij de jonge bovist is het inwendige wit, in een later stadium gaat dit over naar bruin en later zwart. Als het vruchtlichaam openscheurt, stuift de poedervormige sporenmassa naar buiten.
Deze soort paddenstoel is giftig en mag u alleen maar bewonderen.
Deze komen voor in bundels op dood hout. Zoals bij mij op de bielzen in mijn tuin.
De stelen zijn krom en ongeveer 4-10 cm lang. De hoed is bolvormig en 2-7 cm doorsnede. Het vruchtvlees is zwavelgeel van kleur. De smaak schijnt zeer bitter te zijn. De geur noemt men zwammig. En let op: deze is ook giftig.
Voorlopig ben ik er klaar mee... Het is niet zo eenvoudig om de juiste soort te vinden bij de mooiste foto's. Heeft u nog een leuke aanvullig en weet u de naam van de paddenstoel die u heeft vastgelegd? Stuur het maar door dan verwerken we het op onze site. Erg leuk als u reageert via mail: info(at)zwolle.groei.nl !
Uw webmaster Petra