Zwolle

Open Tuinen

Zwolle heeft in juni een 'Open Tuinen Weekend'. Hieronder de deelnemende tuinen van 2019 op een rij. Aan het begin van elk jaar kunt u het bestuur benaderen om uw eigen tuin open te stellen voor bezoekers. We zijn altijd op zoek naar diversiteit en nieuwe deelnemers!

'De Gentiaan' Woestijnenweg 34 8026 PJ Zwolle (zaterdag)

Rondom ons huis bevindt zich een border met vaste planten, heesters en diverse coniferen. Naast de kwekerij is een rotstuin aangelegd opgebouwd met maan- en lavasteen. Wij hebben een kleinschalig kwekerij met een bijzonder assortiment rots- en alpenplanten, dwergconiferen en dwergheesters. Let op: Wij doen alléén mee op zaterdag 15 juni 2019! ( zondag 16 juni zijn we dus gesloten)

Zelfgecreëerde, low-budget stadstuin in de Ruysdaelstraat 96 te Zwolle (zaterdag)

Twee jaar geleden, toen ik van Arnhem naar Zwolle verhuisde, trof ik een tuin aan van dik 60 m2 die helemaal volstond met onkruid en mij de mogelijkheid gaf om alles onder handen te nemen. Ik vind het gaaf om zoveel mogelijk zelf te doen – en daarmee ook aanzienlijk in de kosten te besparen, en vorig jaar heb ik dan ook mijn eigen bestratingsplan gemaakt en zelf uitgevoerd. Vervolgens heb ik een eerste begin gemaakt met de beplanting, waarbij ik mij laat leiden door wat ik zelf mooi vind en mijn intuïtie.
Zelf houd ik wat betreft planten erg van het getal drie, driehoekjes en de kleuren roze, paars, blauw en wit. En ik koop graag planten die ik mooi vind in plaats van een plantencombinaties van anderen te kopiëren. Inmiddels heb ik meer dan 150 vaste jonge planten in mijn tuin staan van ongeveer 55 soorten. Door de tuin op te delen in kleine tuinkamers van een paar vierkante meter en deze via terugkerende plantensoorten met elkaar te verbinden, heb ik er toch een geheel van weten te maken – althans dat vind ikzelf :-)
Verwacht geen designtuin, maar een zelfgecreëerde, kleurrijke, low-budget stadstuin die is ingericht om lekker in te ontspannen en te genieten van de zon met een grote verscheidenheid aan planten. Aangezien een groot deel van de planten de afgelopen maanden is geplant, oogt de tuin nog ‘jeugdig’. Aan de andere kant kun je zeker een mooie indruk krijgen van het geheel en de plantencombinaties bewonderen in de verschillende tuinkamers.
Let op: wij doen alléén mee op zaterdag 15 juni 2019!

Park&Beeldentuin 'de Schoppert' Groeneweg 18, 8051 KJ Hattem (zaterdag en zondag)

Zoals gewoonlijk zullen wij ook dit jaar weer meedoen aan de Open Tuindagen. Sinds Familie van Gelder niet meedoet, is onze tuin de enige aan deze kant van de IJssel! Wij hebben een nieuwe website. Wees welkom op zaterdag 15 of zondag 16 juni 2019 tussen 10 en 17 uur op de Groeneweg 18, 8051KJ te Hattem.

Stuurmansweg 2 8275 AJ s-Heerenbroek (zaterdag)

Welkom in onze liefhebberstuin. Het hele jaar door werken we met plezier in onze tuin. Maar vooral in het voorjaar als het prille groen weer tevoorschijn komt is het dubbel genieten. Niet alleen van de ontluikende planten, maar ook vooral van de vogels die ons elke morgen weer welkom heten.. We hebben onze tuin zo ingericht dat we geen gebruik hoeven te maken van bestrijdingsmiddelen..

Onze tuin is als het leven zelf, met onverwachte verrassingen en soms met wat tegenslag. Niet altijd even perfect dus!! En juist dát maakt het zo spannend en leuk. Een aantal jaren hebben we een klein moestuintje. We kunnen laten zien dat je op drie vierkante meter aardig wat groenten kunt verbouwen en dat je zelfs wisselteelt kunt toepassen.

Ook is er een presentatie van verticaal tuinieren.. Je kunt daarmee op een klein balkonnetje of achterplaatsje groenten kweken. Er is altijd wel een oplossing te vinden. Onze boerderij ligt net buiten Zwolle. Dus met de fiets goed bereikbaar.
Kom kijken en geniet met ons van het groene leven.. We zijn alleen op zaterdag open. Gerrie en Piet de Jong

Rozenpad 1 te Zwolle ( zaterdag-> 10:30 tot 16:30 uur)

Sinds november 2017 woon ik aan het Rozenpad in deze nieuwe twee-onder-een kap woning. Het ontwerp van de tuin is gemaakt door hoveniersbedrijf Tukker en ten Hove, die mijn wensen goed heeft weten te vertalen. Een tuin met strakke lijnen, waar de begroeiing verzachtend werkt. Vanuit de woonkamer geniet ik onder de pergola’s door van het zicht op de lange vijver. Nagenoeg alle vaste planten zijn gegroeid vanuit kleine stekjes die ik van al mijn tuinvrienden heb gekregen. Door te letten op bladvorm en kleur zijn al mooie borders ontstaan. Elke maand staat er wel wat in bloei en met de maanden verandert de tuin ook van kleur. Aan de zijkant wat groentebakken en fruitbomen. Een tuin in opbouw, maar na 2 jaar al ongelooflijk...zo heerlijk groen. 

Let op: alleen zaterdag van 10.30 tot 16.30 open. Maar dan bent u ook van harte welkom!

Boerendanserdijk 68 8024 AJ Zwolle (zaterdag en zondag)

Mijn tuin ligt in de wijk Berkum. U kunt zowel de voortuin als de achtertuin bekijken. Ik heb zoveel mogelijk biologisch gekweekte planten die veel bijen en vlinders aantrekken. De opzet van mijn tuin is naar het voorbeeld van een cottage garden, dus veel verschillende bloeiende planten en lekker vol. De grote vijver in de voortuin maakt het plaatje compleet.
Ik hoop u te zien tijdens het open tuinen weekend.

'De Meente', Brinkhoekweg 7, 8034 PA Zwolle (za en zo open met bloemschik demo)

De tuin ligt rondom een boerderij uit de jaren dertig en is in de loop van de laatste veertig jaar ontstaan. Eerst naar een ontwerp van tuinontwerpster Mieneke Kurpershoek en daarna verder uitgegroeid. Langs de oprit een boomgaard met bijzondere hoogstamfruitbomen omheind door een vlechtheg. Naast het huis vind je een verzonken gedeelte met o.a. een moes en kruidentuin.
Achter geniet je van een fraai uitzicht over een groot grasveld met borders en drie haagbeuk pilaren grenzend aan weilanden met schapen en de dijk van het Zwarte Water. Onder een grote poort door aan het eind van de oprit, kom je bij het kippenhok en de tweede moestuin.
De tuin is 15 en 16 juni 2019 open van 10:30 - 17:00  uur. Op beide dagen is er een demonstratie bloemschikken.
U bent van harte welkom!

 

Kleine Veerweg 11A, 8017 BP Zwolle (zaterdag)

'Kleine Veer' is een tuin met veel variatie. Engelse borders met heel veel vaste planten in schitterende kleurencombinaties. In de voortuin een strakke vijver waarin Koikarpers vrolijk rond dartelen. Een boomgaard, moestuin, een plukhoek met heel veel Dahlia’s, een stumpery  en een mediterrane hoek. In de wandeltuin is een natuurlijke vijver en daar staan een aantal prachtige bomen. We hebben een dierenweide met pony’s, dwerggeitjes met jonkies en kippen.

Een imker heeft in onze tuin zijn bijenkasten staan. Hij is zelf aanwezig tussen 11.00 en 14.00 uur om het een en ander te laten zien en er over te vertellen. Kortom, er is van alles te zien en te beleven.

Akkerweg 3 8152DA Lemelerveld. (zaterdag en zondag)

Onze tuin van ruim 5500m2 ligt in het buitengebied tussen Lemelerveld en Heino. Nadat we hier 13 jaar gelden zijn komen wonen zijn we direct gestart met het aanleggen van de tuin. De tuin is naar eigen ontwerp ingericht waarbij we ons hebben laten inspireren door o.a. Mien Ruis. Kenmerken van onze tuin zijn lange zichtlijnen, tuinkamers, vijvers, strakke borders met hierbinnen weelderige beplanting. Binnen het ontwerp was één van de eisen om de tuin niet af te sluiten van de omgeving. Bij het aanplanten van de borders zijn veel vaste en eenjarige planten toegepast binnen bepaalde kleurthema’s.  Bij het tuinontwerp en de beplantingsplannen hebben we rekening moeten houden met de oude eiken die de tuin begrenzen aan de oost- en zuidzijde. Naast de bloemenborders hebben we in de tuin een kleine kippenweide met fruitbomen en een moestuin met een broeikas. Sinds we deze kas hebben geplaatst kweken we hierin zelf planten voor de borders en groentes voor de moestuin. Onze tuin is nog steeds in ontwikkeling, de laatste aanpassingen zijn de veranderingen aan de natuurlijke vijver. We hopen u te mogen begroeten aan de Akkerweg.
Chris Pen en Marcel Evers

Tuin en Taart aan de Grensweg 7 in 8153 RB Lemelerveld ( za en zo)

Onze tuin heeft geen specifieke stijl, het is een verzameling bomen, hagen en planten in verschillende borders.  Je kunt op meerdere plekken zitten en genieten van het uitzicht. We wonen in het buitengebied, kijken vanuit de tuin over  de weilanden.  Ik kan genieten als ik na een dag werken heerlijk in de tuin kan wroeten. Probeer graag nieuwe planten uit, soms vind ik die nooit weer terug. Ik hou van planten, in allerlei verschillende kleuren en soorten. Naast tuinieren heb ik nog een andere hobby, namelijk taarten bakken. Dus als je onze tuin komt bezoeken, staat de koffie met taart klaar. Ik zou zeggen, kom langs, kijk en geniet van tuin en taart!
Annet en Daniel. De tuin is zaterdag en zondag open.

Posthoornweg 17 te Lemelerveld

Rondom ons jongvee opfokbedrijf aan het Overijssels kanaal liggen twee afzonderlijke tuinen. De tuin rondom het woonhuis bestaat uit gebogen vormen, vaste .planten, gazon als looppaden. Ook heesters voor structuur in de winter en kleur in het voorjaar samen met de bollen. Achter het huis nog een klein kasje voor het zaaien.
De andere tuin, voormalige geiten wei, ligt naast de stal en bestaat uit rechte vormen. Hier veel eenjarige en fruitbomen, er komen steeds meer vaste planten bij, en het laatste jaar ook rozen. Ook is er een tuinhuisje en een vijver.
Het laatste project is de "bostuin"', dat begint nu ook vorm te krijgen. De tuin blijft in beweging, hij is nooit af, maar dat vinden we er zo fijn aan. Wij genieten er iedere dag van, u bent welkom om het te bekijken. Jos en Saskia Ten Have.

De Sallandse Landschapstuin, (zaterdag en zondag) Twentseweg 6, 8141MA te Heino

Deze tuin van ruim 3000m2, met een rietgedekt boerderijtje uit 1896, ligt verscholen tussen de bosrand van een landgoed en het open Sallandse landschap. Het borderontwerp is van Harry Pierik. Karakteristiek zijn de ronde vormen en volle borders met vaste (weef)planten en struiken. Verder zijn er een natuurlijke poel met uitzichtheuveltje erachter en een moestuin/ pluktuin. Een sfeervolle tuin die door de beplanting en vormgeving rust uitstraalt. Tijdens het Groei&Bloei Open Tuinweekend exposeert Annelies tevens een aantal van haar op de natuur geïnspireerde aquarellen. U bent van harte welkom.
Voor meer informatie zie onze website www.desallandselandschapstuin.nl